• 12. - 13. desember 2019

Neste steg 2 – Havet // Bergen Filharmoniske Orkester

Velg forestilling

Unngå kø -
forhåndsbestill mat og
drikke

Velg fra vår rikholdige meny i nettbutikken, og vi har mat og drikke klart når du kommer. 

Sett fra verdensrommet er jorda en blå planet hvor det meste er dekket av vann. Livet oppsto i havet, og vi menneskene er levende opptatt av og avhengig av havet, samtidig som vi står i fare for å ødelegge det.

Det er i havet de største oppdagelsene fortsatt venter. Hav, vann og tilknyttede myter har inspirert forskere og kunstnere til alle tider.

Mendelssohns Stille sjø og ønske om god reise, basert på to dikt av Goethe , innleder vår konsertkveld viet havet, en evig kilde til forundring, mystikk, kunnskap og skaperglede.

Vi møter forskere som tar oss med på tur med havstrømmene og forteller om forunderlige fenomen og myldrende liv i havene som omgir oss. Vann og hav var viktig for Richard Wagner. Den store Ring-syklusen begynner bokstavelig talt i vannet og er et sentralt element i Lohengrin, som er basert på middelalderfortellingen om den mytiske svaneknekten som ankommer i en båt trukket av svaner. I Ragnarokk, som Götterdämmerung baserer seg på, går verden under ved å synke i havet.

John Luther Adams’ Grammy- og Pulitzer-vinnende verk Become Ocean utforsker også havet. Verket beskrives som «den vakreste apokalypsen i musikkens historie », og er en utforskning av dybde, turbulens, stillhet, og endelig, en altomsluttende ro. En reise i klang, som kommer og går, som flo og fjære. Selv sier Adams: «Vi består for det meste av vann og det første livet på jorden kom fra havet. Med nedsmelting av polarisen og økende havnivå, kan vi bli hav fortere enn vi kan forestille oss..».

Eller som Morten Strøksnes skriver i Havboka - «planeten burde ikke hete Jorda. Den burde hete Havet».

Ludovic Morlot dirigent

Stein Phillips lysdesign

Dorothy Dankel, Christian Jørgensen og Marius Årthun Universitetet i Bergen

Bergen Filharmoniske Orkester

 

 

Felix Mendelssohn Meerestille und glückliche Fahrt

Richard Wagner Forspill til akt 3 og 1, LohengrinMorgengry og Rhinfart fra Götterdämmerung

John Luther Adams Become Ocean (nordisk premiere)

 

 

TETT PÅ I FOAJEEN

Kl. 18.45: Introduksjon om kveldens tema

Etter konserten: Musikalsk nachspiel