• 20. - 22. mai 2020

Festspillene i Bergen: Salome / Bergen Nasjonale Opera

Velg forestilling

​Grotesk, erotisk, forbudt, psykotisk, utuktig, makaber - Salome tar for seg de ekstreme yttergrensene ved menneskets mørkeste tilbøyeligheter.

Hvorfor velger prinsesse Salome å danse en slags striptease foran stefaren Herodes? Og hvorfor krever hun hodet til Johannes døperen på et sølvfat som belønning? Oscar Wilde grep på 1890-tallet begjærlig fatt i denne bibelske historien, og få år etter hans død skapte Richard Strauss teksten om til en intens opera som når sitt grøssende klimaks i løpet av én eneste akt.

For Strauss var det ikke den sjokkerende fortellingen som appellerte, men muligheten til å lage eksplosiv og glitrende musikk. Han går rett på de urovekkende og voldelige følelsene til karakterene: Herodes snerrer og hans kone Herodias maser, mens prinsesse Salome synger hemningsløst og sensuelt, i en lydverden uten sidestykke. Den orientalsk-klingende orkesterpassasjen «De syv slørs dans» er et av høydepunktene i operaen, før kontrabassenes dype strenger dirrer illevarslende om noe som faller tungt mot gulvet ...

Lloyd Wood har regien for denne unike sceniske konserten som åpner Festspillene i Bergen 2020. Den litauiske sopranen Ausrine Stundyte har briljert som Salome både på operascenen i Berlin, Bologna og Wien, og gjester nå Bergen for første gang.

En samproduksjon mellom Festspillene i Bergen, Bergen Nasjonale Opera og Musikkselskapet Harmonien.

Sponset av DNB og Equinor

 

MEDVIRKENDE

Lloyd Wood regi
Bergen Filharmoniske Orkester
Edward Gardnerdirigent
Ausrine Stundyte Salome
Johan Reuter Jochanaan
Wolfgang Ablinger-SperrhackeHerodes
Linda Watson Herodias
Stuart Jackson Narraboth
Michael Müller-Kasztelan 1. jøde
Petter Moen 2. jøde
James Kryshak 3. jøde
Callum Thorpe 4. jøde
James Cresswell 1. nazarener
Ola Marius Ryan 2. nazarener
Igor Bakan 1. soldat
Rita Therese Ziem En slave
Hanna Hipp En pasje
James BerryEn kappadokier

Opera én akt
​Fremføres på tysk. Tekstes på norsk og engelsk.

N.B. Billetter i salg i desember