• 01. januar 1970 kl.01:00

Stravinskys Petrusjka // Bergen Filharmoniske Orkester

Arrangementet er gjennomført

Se kommende arrangementer

Bli med på et sprudlende musikalsk besøk til vårmarkedet i St. Petersburg, vær blant de første som får oppleve Ørjan Matres nye slagverkkonsert og benytt anledningen til å høre et sjeldent framført dramatisk verk av den belgiske komponisten César Franck.

Medvirkende
Ludovic Morlot, dirigent
Hans-Kristian Kjos Sørensen, slagverk
Bergen Filharmoniske Orkester

Program
Igor Stravinsky: Petrusjka
Ørjan Matre: Slagverkskonsert (urframføring)
Cesar Franck: Le chasseur maudit, symfonisk dikt

Den franske dirigenten Ludovic Morlot kommer på gjenvisitt for å dirigere et strålende program som åpner med Stravinskys originale og sprudlende Petrusjka. Musikken forteller det gamle russiske eventyret om tre dukker som vekkes til live, og innledningsvis tas vi med til det livlige vårmarkedet i St. Petersburg og får høre både folkemusikk, russiske danser og populære sanger. Eller som Stravinsky selv sa – en musikk han håpte ville beskrive Russland med raske tempi, lukten av russisk mat, svette og skinnende lærstøvler.

- Slagverkskonserten min er delt i to svært ulike deler, simpelthen fordi den er komponert i det som oppleves som (til tross for at tidsspennet bare er litt mer enn ett år) to ulike tidsaldre. Den første delen ble komponert høsten 2019 før koronavirusepidemien slo inn over oss alle, og arbeidet druknet i hjemmeskole og karantener. Den andre delen er komponert våren 2021, når samfunnet så smått var begynt å åpne seg igjen. Der den første delen er virtuos, leken og utadvendt er den andre mer dempet, søkende og åpen, sier Ørjan Matre om sitt nye verk.

César Franck er mest kjent for sine orgelverk, men komponerte også for symfoniorkester. Hans sjeldent framførte verk Den forbannede jegeren ble skrevet i 1882 og er inspirert av en gammel tysk ballade om en jeger som trosser sabbaten for å gå på jakt. Verket har ingen separate satser, men den dramatiske musikken portretterer fire scener; den fredelige søndagsmorgenen, jakten, forbannelsen og demonens forfølgelse.