• 14. november 2019 kl.19:30

Tsjaikovskijs femte // Bergen Filharmoniske Orkester

Arrangementet er gjennomført

Se kommende arrangementer

Edward Gardner har et godt grep om Tsjaikovskij, og det er bare å la seg rive med av mesterens frodige orkesterkunst. I Ørjan Matres komponerte tolkninger av Griegs lyriske stykker, er selve minnet om originalen i lytterens hode et viktig element. Kveldens solist blir et nytt, ungt stortalent.

Lyriske stykker / Lyric Pieces er et sett av komponerte tolkninger av seks av Griegs lyriske stykker for piano. Matre sier selv at han har omformet Griegs materiale til et verk der minnet om originalen, ganske ofte tilstede i lytterens hode, er en essensiell del.

Av og til er Griegs musikk beholdt nesten som originalen, andre ganger er det eneste som er igjen hans strukturelle eller klangmessige ideer. Tsjaikovskijs femte og melodiøse symfoni veksler mellom sorg og

optimisme, mellom glede, nostalgi og håp.

Det er bare å la seg rive med av hans feiende, romantiske og frodige orkestreringskunst. Gled dere til den nydelige hornsoloen i symfoniens andresats. Selv syntes imidlertid Tsjaikovskij at symfonien var mislykket da han dirigerte premieren i St. Petersburg.

Den norske solistpris, stiftet i 2005, deles i år ut for første gang på en konsert med Bergen Filharmoniske Orkester.

Konserten arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

 

Edward Gardner dirigent

 

Vinner av Den norske solistpris annonseres senere

Bergen Filharmoniske Orkester

Edvard Grieg / Ørjan Matre Lyric pieces (urfremføring, bestillingsverk)

Solistverk

Peter Tsjaikovskij Symfoni nr. 5